Gratis muziek downloaden van internet: legaal of illegaal?

Grote vraag voor mensen die gratis muziek downloaden van internet is natuurlijk: wanneer is downloaden legaal en wanneer is het illegaal? Op deze pagina vind je een antwoord op die vraag: uiteraard zijn wij geen juristen en kan het zo maar zijn dat sommige informatie op deze pagina niet correct is. In dit geval zouden we graag van je horen hoe het wel zit om zo deze pagina nog beter te maken.

In Nederland geldt sinds het begin van 2014 een downloadverbod. Dankzij een uitspraak van de Europese Hoge Raad moest onze regering stel op sprong een wet aannemen die het illegaal downloaden van muziek, films, tv-series en ander met copyright beschermd materiaal strafbaar maakt. Dit betekent dus dat gratis muziek downloaden van internet illegaal is op het moment dat het copyright in de handen van iemand anders dan die van jou ligt.

Uitzonderingen: rechtenvrij muziek downloads

Gelukkig zijn er genoeg uitzonderingen. Zo kun je op internet op veel plekken gratis muziek downloaden waarop geen copyright berust. Deze zogenaamde rechtenvrije muziek mag iedereen downloaden en verspreiden. Naast deze rechtenvrije muziek zijn er bronnen waar je gratis muziek downloads vindt van muziek met daarop copyright die toch gewoon gedownload kan worden. Zo bracht U2 enige tijd geleden haar volledige nieuwe album als gratis muziek download op de markt.

Naast bronnen om gratis muziek te downloaden vind je op internet ontzettend veel plekken waar je gratis muziek kunt luisteren. Denk aan sites als Youtube, Last.FM of Grooveshark. Maar ook streaming muziek diensten zoals Spotify en Deezer bieden in Nederland gratis muziek aan. Een groot verschil met een gratis muziek download is er wel: je mag muziek gratis luisteren, downloaden van dezelfde muziek is uiteraard gewoon illegaal.

Gratis muziek downloaden: de praktijk

Gelukkig zul je in Nederland als je onverhoopt toch gratis muziek gaat downloaden voorlopig geen proces-verbaal krijgen. De Nederlandse regering heeft al laten weten geen individuele mensen die gratis muziek downloaden te gaan vervolgen. Als je voor jezelf af en toe een album download voor op je smartphone of een paar mp3 bestanden voor tijdens een feestje hoef je je dus geen zorgen te maken.

Anders wordt dat op het moment dat je op grote schaal gratis muziek download en deze muziek vervolgens verder verspreid. Dat is iets waar je wel een risico mee loopt: gratis muziek downloaden wordt gedoogd, muziek downloaden en deze verder verspreiden niet. Wil je dus geen risico lopen download dan muziek met behulp van programma’s die deze muziek niet verder verspreiden tijdens het downloaden. En daarmee valt software op basis van p2p technologie dus bij voorbaat af. Spotnet en andere Usenet downloadprogramma’s zijn daarentegen wel geschikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s